Most people create a trust with the best intentions and a clear picture in mind: their assets go to the people they love, in the amounts they choose, without the headaches of probate. But life rarely follows a script. What happens if a beneficiary in your trust dies before you? It’s a question many Santa Monica residents never think to ask until it’s almost too late to plan around it.
The answer depends on how your trust is written, what California law says when it’s silent, and whether you’ve kept your plan up to date.
What Does California Law Say When a Beneficiary Predeceases You?
California’s anti-lapse statute (Probate Code Section 21110) may save a gift for a deceased beneficiary’s descendants, but only if certain conditions are met.
When a beneficiary dies before you, their share of your trust doesn’t automatically pass to their children or heirs. California’s Probate Code Section 21110 includes what’s called an anti-lapse statute. Under this rule, if the deceased beneficiary was kindred (a relative) of you or of your surviving, deceased, or former spouse, their gift passes to their issue (descendants) instead of lapsing entirely, unless your trust says otherwise.
That last part matters. If your trust includes explicit language about what happens when a beneficiary predeceases you, those instructions take priority. The anti-lapse statute only fills the gap when your trust is silent.
If the deceased beneficiary was not kindred of you or of your surviving, deceased, or former spouse, or if your trust expressly says their share lapses, the gift fails. What happens next depends on any alternative disposition or residuary clause in your trust; if there is neither, the property passes to your estate.
The Difference Between a Lapsed Gift and a Failed Gift
A lapsed gift may be saved by statute or by trust language; a failed gift with no fallback beneficiary could pass through the probate process or court administration.
These two terms are easy to confuse but important to understand.
A lapsed gift is one where the named beneficiary has died. As discussed above, California may redirect it to that person’s descendants. A failed gift is one that lapsed and cannot be redirected, either because there are no qualifying descendants or because the trust’s own language prevents the substitution.
When a gift fails entirely, it typically falls into the trust’s residuary estate, which is distributed to whoever holds that catch-all interest. If your trust lacks a clear residuary clause, or if the residuary beneficiary has also died, the assets may end up going through the California probate process if they pass to the decedent’s estate, which is what comprehensive estate planning is designed to prevent.
This is one reason why a well-drafted trust includes not just primary beneficiaries but also contingent (backup) beneficiaries for every major gift.
What Happens to a Specific Bequest vs. a Residuary Share?
Whether a gift is a specific bequest or part of the residuary estate affects how it’s handled when the named beneficiary dies first.
Your trust likely distributes assets in two ways: specific bequests (a named item or dollar amount to a named person) and a residuary share (everything left over after specific gifts are made).
If a specific bequest fails, it falls back into the residuary estate rather than disappearing entirely. The residuary beneficiaries then receive it along with everything else.
If a residuary share fails, the outcome depends on the number of residuary beneficiaries. Under California Probate Code Section 21111(b), if a residuary gift is given to two or more beneficiaries and one share fails with no alternative disposition, that share ordinarily passes to the surviving residuary beneficiaries in proportion to their interests. Intestate succession or a transfer to the estate generally serves as a fallback only if the deceased was the sole residuary beneficiary or if no valid residue clause remains—in which case California’s statutory heirship rules determine who inherits.
The Role of Per Stirpes and Per Capita Distributions
Per stirpes and per capita distributions can handle a deceased beneficiary’s share in very different ways.
Many California trusts include distribution language that specifies either per stirpes or per capita. These terms determine how assets flow down to the next generation when a beneficiary dies first.
Under a per stirpes arrangement, assets are distributed by family branch, and the way a predeceased child’s share passes depends on your trust’s exact wording and how California law applies.
Under a per capita arrangement, the result can be different, and whether a predeceased beneficiary’s share goes to that beneficiary’s own children depends on the exact wording of your trust.
Neither option is universally right. The better choice depends on your family’s structure and your wishes. A revocable living trust should spell this out clearly to avoid ambiguity.
Why You Should Review Your Trust After Any Major Life Change
A trust written five or ten years ago may not reflect your current family situation, especially after a death, divorce, or new addition to the family.
California law allows you to amend a revocable trust at any time while you are alive and have capacity. There is no fixed deadline, but delay creates risk. If a named beneficiary has died and you haven’t updated your trust, you’re relying on default statutory rules to fill the gap, which may not align with what you actually want.
Knowing when and how to update your living trust is one of the most practical steps you can take to protect your family. A trust review after any significant life event, including the death of a named beneficiary, can prevent unintended outcomes and keep your estate plan working the way you intend.
You should also consider whether trust administration responsibilities for your successor trustee are clearly defined, especially given a changing beneficiary landscape.
Protect Your Trust Plan in Santa Monica
If someone named in your trust has died, or if your trust was written years ago without contingent beneficiaries, now is the time to review it. I work with families throughout Santa Monica to keep their estate plans current and aligned with their wishes. Call me at 408-539-9858 or contact me to schedule a conversation about your trust.

